Mondhygieniste
Een mondhygiënist richt zich op preventie en mondverzorging, om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen én te bestrijden. Patiënten kunnen zich rechtstreeks bij de mondhygiënist melden als ze hulp nodig hebben bij het voorkomen van tandbederf (cariës of gaatjes) en tandvleesaandoeningen, maar ook op advies van de tandarts worden doorverwezen. De mondhygiënist kan dan bijvoorbeeld advies geven over te nemen mondhygiënemaatregelen als rageren, flossen en poetsen. Wanneer het tandvlees en soms ook het onderliggende kaakbot is aangedaan door ontstekingen, dan kan het nodig zijn dat de mondhygiënist een tandvleesbehandeling uitvoert.

WAT HOUDT DE TANDVLEESBEHANDELING BIJ EEN MONDHYGIËNISTE IN?

De mondhygiëniste onderzoekt de conditie van het tandvlees met een pocketsonde. Deze sonde wordt tussen de tand en het tandvlees (de pocket) geschoven. Zo wordt het gehele gebit onderzocht op ontstekingen en tandsteen. Daarna stelt de mondhygiëniste een behandelplan op. Vervolgens komt u (meestal) twee keer terug voor een initiële behandeling. Bij deze behandeling worden de worteloppervlakken per tand of kies grondig gereinigd. 

EN DAARNA?

Zes weken na de laatste initiële behandeling komt u terug om de mondhygiëne te evalueren en zo nodig bij te stellen. Drie maanden daarna komt u terug om te kijken of uw tandvleesconditie is verbeterd. Dan wordt er ook nazorg uitgevoerd en wordt uw gebit opnieuw gereinigd. De mondhygiëniste kan dan inschatten om de hoeveel maanden u het beste langs kunt komen om uw mondhygiëne zo goed mogelijk bij te houden.

IS DE BEHANDELING PIJNLIJK?

Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze zorgverleners nemen uitgebreid de tijd om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. 

HOE LANG DUURT EEN TANDVLEESBEHANDELING?

De duur van een tandvleesbehandeling is erg afhankelijk van uw tandvleesscore. Informeer bij uw mondhygiëniste wat in uw situatie van toepassing is.

WAAR MOET IK NA EEN TANDVLEESBEHANDELING REKENING MEE HOUDEN?

Uw tanden, kiezen en tandvlees kunnen na het onderzoek of reinigen wat gevoelig zijn. U kunt wel gewoon eten, drinken en poetsen.

WAT ZIJN DE RISICO’S VAN EEN TANDVLEESBEHANDELING?

Er bestaat een klein risico dat de behandeling niet voldoende aanslaat, waardoor uw tandvleesscore niet verbetert en uw tanden en of kiezen niet behouden kunnen blijven. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door het niet opvolgen van mondhygiëne- adviezen, roken, medicatie en/of stress.

WELK RESULTAAT MAG IK VERWACHTEN?

Het verwachte resultaat van de behandeling is dat de algehele conditie van uw tandvlees verbetert en u hierdoor een grotere kans heeft op het behoud van tanden en kiezen.