Poetsen

Door te poetsen met de tandenborstel verwijdert u de tandplaque die zich voortdurend vormt op tanden en kiezen. Belangrijk, aangezien tandplaque gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaakt. Ten minste twee keer per dag poetsen is dan ook een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse verzorging. De keuze vande beste tandenborstel is niet zo eenvoudig: het aanbod is immers erg groot. Hieronder volgen enkele vuistregels die de keuze vergemakkelijken.

-Rechte steel en een kop met veel nylon haren.
-De haren moeten niet te hard zijn.
-Voor de meeste mensen is ‘medium’ of ‘zacht’ daarom een goede keuze.
-Vervang de tandenborstel, zodra de haren uit elkaar gaan staan.

Tandenborstels voor kinderen verschillen maar op één punt van de tandenborstels voor volwassenen: het formaat. Let speciaal op de borstelkop: voor kinderen mag die niet langer dan 2,5 cm en niet breder dan 1 cm zijn.

Wel of geen elektrische tandenborstel?
De elektrische tandenborstel verdient tegenwoordig de voorkeur boven een gewone tandenborstel; door de snelle roterende en pulserende bewegingen verwijdert de elektrische tandenborstel meer plaque dan een handtandenborstel. Dat wil zeggen: mits er rustig gepoetst wordt en de tanden en kiezen één voor één worden afgewerkt.

Poetsen met de gewone tandenborstel
Goed poetsen is nodig om de tandplaque op tanden en kiezen te verwijderen. Een systematische, rustige aanpak werkt het best. Let daarbij op de volgende punten:
 -Zorg voor voldoende licht;
 -Zorg dat u in de spiegel kunt zien wat u doet;
 -Reinig alle vlakken van tanden en kiezen;
 -Maak korte heen en weer gaande bewegingen. Houd de borstelharen zoveel mogelijk op de plaats. Gebruik weinig kracht; -Werk volgens een vaste volgorde. De binnenkant, de buitenkant en de kauwvlakken van uw tanden en kiezen moeten allemaal aan de beurt komen;
-Neem er de tijd voor. Eventjes snel poetsen heeft weinig effect. Poets ten minste twee keer per dag uw gebit;
 -Gebruik bijvoorbeeld een zandloper of kookwekker om er zeker van te zijn dat u lang genoeg heeft gepoetst, minimaal 2 minuten.

Poetsen is nodig, elke dag opnieuw. Poetsen alleen is niet voldoende. Voor een complete verzorging van uw gebit is het niet genoeg, omdat u met de tandenborstel de tandplaque tussen tanden en kiezen niet kunt verwijderen. In aanvulling op het poetsen is het daarom raadzaam om met floss, tandenstokers of ragers te werken. Lees hiermeer over bij het onderdeel onderhoud.