Buiten werktijden is er voor spoedeisende hulp altijd iemand aanwezig op de tandartspost in Enschede. Het nummer van de spoeddienst is
0537 920 040, de website https://tandartsposttwente.nl/
U dient behandelingen bij de spoedpost altijd met PIN te betalen
Verschil tussen mondhygiëniste, paropreventie-assistente en preventie-assistente
In onze praktijk hebben we verschillende zorgverleners aan het werk. We snappen dat het voor een patiënt soms niet helemaal duidelijk is wie er wat doet / mag doen. Daarom leggen we u graag even uit wie / wat doet in onze praktijk en waarom we dat doen.
Bij iedere periodieke controle wordt uw mond gecontroleerd door een tandarts. Buiten het beoordelen van de tanden, kiezen en vullingen, zal de tandarts ook goed naar de slijmvliezen, tong en naar uw tandvlees kijken. Dit omdat gezond tandvlees de basis is voor een gezonde mond en een gezond lichaam. Uw tandvlees krijgt daarom een score, die aangeduid wordt met een PPS-score van 1 tot en met 3. De PPS-score bepaalt of er vervolgens een behandeling nodig is bij de (paro)preventie-assistente of bij de mondhygiëniste. De uitleg van de PPS-score vindt u onderaan dit artikel.
Preventie-assistente:
Een preventie-assistente is een assistente die een extra cursus van een half jaar heeft gevolgd om tandsteen te mogen verwijderen, wat boven de tandvleesrand zit. Blijkt bij de controle dat er een beetje tandsteen zit of u een lichte vorm heeft van tandvleesontsteking (PPS-score 1) dan zal de preventie-assistente uw gebit reinigen, een instructie geven indien nodig en vervolgens uw gebit nog even polijsten. Hier hoeft meestal geen aparte afspraak voor gemaakt te worden.
Het kan ook zo zijn dat uw mondhygiëne wat extra aandacht nodig heeft omdat er bijvoorbeeld erg veel plaque of tandsteen zit of omdat er snel en vaak gaatjes ontstaan. Dan maken we wel een aparte afspraak voor u bij de preventie-assistente, zodat zij voldoende tijd heeft om uw gebit grondig te reinigen en u goed te kunnen begeleiden in het zelf kunnen schoonhouden van uw gebit.
Ook kinderen die meedraaien in ons preventieprogramma Gewoon Gaaf worden door de preventie-assistente gezien.
Paro-preventieassistente:
Een paro-preventieassistente is een preventie-assistente die een aanvullende cursus van een jaar heeft gedaan en daarmee ook patiënten mag behandelen waarbij de ruimte tussen tand en tandvlees al iets verdiept is (PPS-score 2). Zij heeft geleerd om voor deze patiënten zelfstandig een behandelplan op te stellen en werkt nauw samen met de tandarts en mondhygiënist op dit gebied. Ook patiënten die na behandeling bij de mondhygiënist een stabiele situatie bereikt hebben, kunnen op een gegeven moment voor de nazorg gezien worden door de paro-preventieassistente.
Mondhygiëniste:
We hebben in onze praktijk mondhygiënistes werken. Zij zullen de patiënten behandelen met de uitgebreidere tandvleesproblemen (PPS-score 3). Hiervoor wordt altijd een aparte afspraak ingepland en de patiënten blijven vaak bij hun of bij de paro-preventieassistente onder controle zodat het tandvleessituatie gezond / stabiel blijft. De mondhygiënistes zijn daarnaast ook bevoegd om:
- Kiezen te voorzien van een seallaagje
- Vullingen te polijsten
- Kleine gaatjes te behandelen, in opdracht van de tandarts
- Lokale verdoving te geven
- Een periodieke controle uit te mogen voeren
Lees meer over tandvleesproblemen op: Parodontitis behandeling | Tandarts.nl
Poetsen
Het poetsen en verzorgen van het gebit
is belangrijk voor het behoud
Mondhygiëniste
Regelmatig bezoek aan de mondhygiëniste kan voorkomen dat u ernstige tandvleesproblemen krijgt. Reserveer een VIP behandeling
Gaatjes in de kiezen
Gaatjes in de kiezen of tanden, ook wel cariës genoemd, is een veelvoorkomende klacht.
Bleken
Uw tanden verliezen aan witheid door
eetgewoonten of andere factoren.
Bij ons kunt u uw gebit veilig laten bleken.
Reconstructieve tandheelkunde
We spreken over reconstructieve tandheelkunde wanneer delen van het gebit verloren zijn gegaan en weer worden hersteld. Er kunnen bijvoorbeeld tanden zijn afgesleten door knarsen of nagelbijten, of er kan tandweefsel verloren zijn gegaan door cariës of ontstekingen. Ook andere vormen van slijtage zijn natuurlijk mogelijk. Door deze slijtage kunnen klachten ontstaan zoals pijn aan het gebit, of niet meer goed kunnen kauwen omdat uw tanden en kiezen niet meer goed op elkaar komen.
Reconstructieve tandheelkunde heeft als einddoel het weer esthetisch mooi maken van het gebit, maar vooral het gebit weer de volle functionaliteit teruggeven.
Tandartsen Kuipers, Roelfsema en Jipping hebben de opleiding reconstructieve tandheelkunde gevolgd.
Lees hieronder verder als u meer informatie wilt over de behandeling.
Kinderen en de tandarts
Kinderen zijn in onze praktijk heel belangrijk, vanaf de eerste tandjes willen we eigenlijk het gebit al onder controle houden. Hiervoor werken we met de methode Gewoon Gaaf. Met deze methode, ontwikkeld door Ivoren Kruis, komen kinderen al op jonge leeftijd behalve bij de tandarts ook regelmatig bij de preventie-assistente, die door middel van extra controles en adviezen zorgt dat het gebit sterk blijft en er niet teveel, of liever nog, geen gaatjes ontstaan. Per kind zal het verschillen hoe vaak zo’n controle noodzakelijk is, afhankelijk van diverse oorzaken. Natuurlijk zijn ouders als eerste aangewezen om alle adviezen op te volgen, maar door regelmatig bezoek zal het kind snel zelf leren hoe het zijn gebit gezond kan houden. Zie ook: https://ivorenkruis.org/artikelen/gewoon-gaaf/
Behandelingen bij kinderen worden altijd vergoed uit de zorgverzekering (met uitzondering van orthodontie en kroon- en brugwerk), dus geen kosten voor de ouders.
Kinderen zijn volop in de groei en ontwikkelen zich razendsnel. Daarom is het ook erg belangrijk om de stand van tanden en kaken goed te bekijken bij elke controle. Wanneer het nodig is, bijvoorbeeld bij een overbeet, een diepe beet of erge scheefstand van de tanden, zal de tandarts uw kind doorverwijzen naar een orthodontist. De leeftijd waarop dit gebeurt is afhankelijk van de aard van de afwijking. Het kan al gebeuren dat de tandarts uw kind doorverwijst wanneer het nog niet al zijn melktanden heeft gewisseld.
Raadpleeg uw zorgverzekering om na te gaan of u in aanmerking komt voor vergoeding van de beugelbehandeling. Het is ook aan te raden om u op tijd te verzekeren. Veel zorgverzekeraars hanteren namelijk een wachttijd van 1 jaar.
Kinderen
Pijnklachten
Bij ernstige pijnklachten kunt u ten alle tijde contact opnemen met onze praktijk. Tijdens openingstijden zullen wij ons uiterste best doen om u zo snel mogelijk een afspraak te geven. Buiten openingsuren hoort u een bandje waarop wordt aangegeven welk spoednummer u moet bellen om zo snel mogelijk terecht te kunnen. 053 7920040 Deze dienst is alleen bedoeld voor ernstige pijnklachten en bloedingen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.
Wat te doen bij een uitgevallen tand
Tand eruit? Wat nu?
Eerste hulp bij pijn
Heeft u kiespijn en weet u niet of u een spoedafspraak moet maken?
Wat te doen bij nabloedingen?
Kies of tand laten trekken en na uren nog steeds bloedverlies?
Mondverzorging
Wie zijn gebit gezond wil houden, zal daar iets voor moeten doen. In de eerste plaats is het belangrijk dat het gebit goed schoon wordt gehouden, met name na de maaltijden. Twee keer per dag poetsen met fluoridehoudende tandpasta is het minste wat je kunt doen. Niet te hard poetsen met een medium of zachte (liefst elektrische) tandenborstel. Dit kan namelijk terugtrekkend tandvlees voorkomen. De poetsbeurten kun je ondersteunen met bijvoorbeeld flossen, rageren of stokeren. Mocht je nu niet in de gelegenheid zijn om je tanden te poetsen, dan kun je ook suikervrije kauwgum nemen. Op die manier worden je tanden van buitenaf minder snel “ziek” gemaakt door bacteriën. Maar: kauwen op kauwgom vervangt nooit een echte poetsbeurt!
Daarnaast moeten de tanden van binnenuit gezond blijven door goede voedingsstoffen. Zo zijn bijvoorbeeld vitamines en kalk erg belangrijk voor het behoud van het gebit. Er lopen bloedvaten door je tandholte en je kaak bestaat uit been. Dus die hebben dezelfde voedingsstoffen nodig als de andere bloedvaten en beenderen in je lichaam. Dat betekent dat je zoveel mogelijk gezond zou moeten eten, niet alleen voor een fit lichaam, maar ook voor een gezond en sterk gebit.
Ten slotte kan je lichamelijke gestel van invloed zijn op de toestand van je gebit. Als je zwanger bent kun je bijvoorbeeld sneller last hebben van bloedend tandvlees. Dit komt doordat je dan eerder overgevoelig bent voor de bacteriën die cariës veroorzaken door de hormonen die tijdens je zwangerschap vrijkomen. Ook in geval van ziekte en bij gebruik van medicijnen kan die slechtere lichamelijke conditie van invloed zijn op de gebitssituatie. Dus voor het gezond houden van je gebit is niet alleen poetsen belangrijk, maar ook het gezond houden van je gehele lichaam!
Poetsen
Het poetsen en verzorgen van het gebit
is belangrijk voor het behoud
Mondhygiëniste
Regelmatig bezoek aan de mondhygiëniste kan voorkomen dat u ernstige tandvleesproblemen krijgt. Reserveer een VIP behandeling
Gaatjes in de kiezen
Gaatjes in de kiezen of tanden, ook wel cariës genoemd, is een veelvoorkomende klacht.
Bleken
Uw tanden verliezen aan witheid door
eetgewoonten of andere factoren.
Bij ons kunt u uw gebit veilig laten bleken.
Implantologie
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Dit is een lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht. Deze implantaten worden voorzien van een kroon, brug, plaat- of frameprothese of een overkappingsprothese (klikgebit). Deze behandeling wordt ook wel implantaatoperatie genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde één-fase en twee-fasen behandeling. De één-fase behandeling: Hierbij wordt het implantaat in één behandeling geplaatst. Het implantaat bestaat uit een deel dat in het bot verankerd wordt en een deel dat boven het tandvlees uitsteekt. Deze twee delen vormen één geheel. Na een bepaalde periode wordt op het uitstekende deel een kroon, brug of kunstgebit vervaardigd. De twee-fasen behandeling: Bij deze behandeling wordt in de eerste fase het implantaat in het bot geplaatst. Vervolgens wordt het weer met tandvlees bedekt. Een aantal maanden later, als het implantaat ingegroeid is in het bot, volgt de tweede fase. Daarbij wordt op het ingegroeide implantaat een stift geplaatst (abutment genoemd). Na een aantal weken wordt op het abutment een kroon, brug of kunstgebit gezet. Dit is de meest voorkomende behandeling.
Wij verwijzen voor implantaten naar speciale implantologie-praktijken. Tijdens het eerste consult wordt gekeken of u in aanmerking komt voor implantaten en soms worden er foto’s gemaakt.
Voor informatie kunt u bellen met onze praktijk 0546-812068
Gebitsprothese
Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden.
Implantaten
Implantaten zijn kunstwortels, bedoeld als vervanging van de wortel van een verloren gegane tand of kies, of als basis voor een klikgebit.
Tarieven en contracten
De praktijk van tandarts Kuipers heeft per 1-1-2024 contracten met VGZ, CZ, Zilveren kruis, Ohra, Nationale Nederlanden en Menzis. Deze contracten gelden voor volledige prothese-behandelingen.
Op dit moment gelden de tarieven die u op onderstaande link vindt.
https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-kosten-en-vergoedingen/tarieven-2024
Tarieven
Alle tandartsen in Nederland werken
volgens vaste tarieven
Infomedics
Uw rekening ontvangt u digitaal
Betalingsvoorwaarden
Bij ons gelden de KNMT
betalingsvoorwaarden
Klachten
Heeft u een klacht? Vertel het ons!